Масти. Добри? Лоши? Зошто?
- T-Aтлетик
- Oct 23, 2020
- 3 min read
Мастите се дел од трите макронутриенти и истите се неопходни за наше оптимално функционирање. Тие се составен дел на секоја клеточна мембранаво телото и се одговорни за интергитетот на истата.
Мастите се дел од нервниот систем (дел од обвивката на нервите) овозможувајќи непречен и оптималнен пренос на нервни сигнали.
Мозокот е околу 60 % масти.
Една од многубројните улоги на мастите е овозможување на соодветна апсорпција и транспорт на липосолубилни витамини (витамини апсорбирани во масти - А,Д,Е и К).
Покрај позитивни, постојат и негативни ефекти од конзумирање на одредени видови на масти кои можат да придонесат до нарушување на вашето здравје.
Генерална поделба на мастите и нивниот здравствен ефект
Мастите се поделени на заситени и незасите.
Биохемиската и физичката структура на мастите (должина на ланецот на масни киселини, нивната поврзаност и бројот на хидрогенски јони) го одредуваат нивниот однос со околината и ефектот кој го имаат врз телото.
При термичка обработка и неправилно складирање, настанува оксидација на одредени масти, зголемувајќи го нивото на воспалителни процеси во телото.
Заситените масти, често етикетирани како „лоши масти“, најчесто не претставуваат никаква опасност и не предизвикуваат здравствени проблеми (кардио-васкуларни заболувања, зголемено ниво на холестерол и триглицериди). Во оваа глупа припаѓаат одредени масти од животинско потекло како путер, масти во месо и јајца, и масти од растително како оние во какаото (комбинација од заситени и незаситени масти) и кокосот.
Во минатото наместо путер мачкавме маргарин, пиевме обесмаснето млеко и јогурт, јадевме месо со ниска масленост и на секоја амбалажа баравме 0% масти. Сето ова е погрешно. Меѓутоа кој може да биде имун на огромната пропаганда од прехрамбената индустрија.
Заситените масти, сами по себе, не се оние кои го нарушуваат здравјето.
Проблемот е кога истите доаѓаат во процесирана форма и во комбинација со голема количина на шеќери. Исхраната богата со процесирани масти и шеќери може да го зголеми нивото на оксидативен стрес во телото и долгорочно да предизвика најразлични здравствени проблеми.
Заситените масти присутни во високо процесираната храна се вистинскиот проблем. Заситените масти кои природно се наоѓаа во непроцесирана форма се полезни и телото знае како најдобро да ги искористи.
Во природата, ниеден вид на масти не доаѓа во изолација.
Јајца - 39% заситени, 43% мононезаситени, 18% полинезаситени
Путер - 66% заситени, 27% мононезаситени, 4% полинезаситени
Говедско месо - 47% заситени, 49% мононезаситени, 4% полинезаситени
Лен - 9% заситени, 19% мононезаситени, 72% полинезаситени
Незаситени масти
Незаситените масти се етикетирани како „здрави масти“. Истите се поделени на:
мононезаситени
полинезаситени
Омега 3 и 6 припаѓаат во групата на полинезаситени масти. Ова се масти кои можат да се најдат во одредени видови риба, морки алги (омега 3) и масла за готвење како што е сончогледовото масло (омега 6 и 9).
Конзумирањето на омега 3 мастите е поврзано со голем број здравствени бенефити.
Меѓутоа, зголемениот внес на полинезаситени омега 6 масти (замена на заситените масти со растителни) е вистинскиот причинител за дел од здравствените проблеми.
И покрај здравствените бенефити од едни (омега 3, мононезаситени, заситени масти) и потенцијалниот негативен ефект од конзумирање на други (омега 6, транс-масти), начинот на употреба, соодносот и квалитетот (високо процесирани vs. свежо цедени) го одредуваат крајниот ефект кој истите го имаат врз здравствениот статус на човекот.
Како да го одбегнете потенцијалниот негативен ефект од конзумирање на масти?
Обезбедете избалансиран внес на заситени и незаситени масти (фокус на мононесаситени масти). Ова е возможно само преку разновидна исхрана богата со масти од животинско и растително потекно. Во природата ништо не доаѓа во изолација.
Внимавајте на маслото кое го користите за припрема на храната. Одберете масти кои се стабилни на повисока температура.
Дококу не можете потполно да го исклучите од исхраната, внесот на сончогледово масло треба да се избалансира со внес на храна богата со омега 3 масни киселини. Сонцогледовото масло е богато со омега 6 (истото доаѓа во различна форма и квалитет). Омега 6 масните киселини (генерално сите полинезаситени масти) во големи количини и изложување на висока температура предизвикуваат воспалителни процеси во телото. Од првата половина на 90-тите па се до денес постои зголемен внес на омега 6 во однос на омега 3 масти како резултат на зголемено конзумирање на растителни масла. Ова е поврзано со зголемување на бројот на заболувања.
Конзумирајте само високо квалитетно рибино масло. Голем број на продукти од овој тип не се правилно чувани и при самиот процес на производство доаѓа до оксидација и оштетување на мастите. Доколку се одлучите за суплементација со Омега 3 (капсули или масло) внимавајте тоа да биде со добар квалитет и да има IFOS (International Fish Oil Standard) сертификат.
Comments